ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ

Μπορειτε να  προετοιμασθητε για τον θηλασμο πριν γεννηθη το μωρο. Εδω ειναι μερικες ιδεες  που θα σας βοηθησουν.

_ Παρακολουθηστε  ενα προγραμμα θηλασμου . Δειτε το προγραμμα μας στην σειρα των δραστηρiοτητων. Τα μαθηματα εγκυμοσυνης προσφερονται απο την Κοινωνικη Υπηρεσια(CLSC)  και περιλαμβανουν το  θεμα του θηλασμου.

_ Μιλιστε για το θεμα του θηλασμου με τους φιλους σας η’ με τα μελη της οικογενειας σας που ηχαν  μια θετικη εμπειρια με το θηλασμο.

_ Μιλιστε για τον θηλασμο  με τον συντροφο σας. Ο συντροφος που ενδιαφερεται να  σας βοηθηση   με τον θηλασμο ειναι  εξαιρετος τροπος και μπορει να κανη  μεγαλη θετικη προσφορα.

_ Παρακολουθηστε ταινιες (βιντεο)  για  μωρα που θηλαζουν σωστα για να μαθετε να ξεχωριζετε ενα καλο θηλασμα, π.χ.του γιατρου Νεουμαν(Dr Newman’s wεsite) .

_ Dιαβαστε για τον θηλασμο. Μπορειτε να βρητε ιδεες για χρησιμες πληροφοριες στον δικο μας δικτυοτο,στο «αλλες πληροφοριες»( Other section).

_ Zητηστε να σας συνδεσουν με  μια ειδικευμενη μητερα θηλασμου.  

_ Προετοιμασθητε για τον θηλασμο συγχρονως μαζι και για τον τοκετο. Δειτε το προγραμμα θηλασμου για ιδεες που θα θελετε να περιλαμβανη το δικο σας προγραμμα.


ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΝΑ ΧΑΣΗ ΒΑΡΟΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ?

Κατα τον τοκετο το στομαχι του μωρου εχει το μεγεθος ενος κερασιου, γι’αυτο το μωρο μετα τον τοκετο μπορει να πιη μονο μικρη ποσοτητα γαλακτος σε καθε θηλασμο.  Το πρωτογαλο που ειναι το πρωτο ειδος το μητρικου γαλακτος αρχιζει αμεσως κατα την διαρκεια του τοκετου, γι’αυτο παραγεται μονον σε μικρες ποσοτητες. Το πρωτογαλο ειναι πολυ πλουσιο σε θρεπτικες αξιες και αντισωματα και καλυπτει ολες τις αναγκες του νεογεννητου μεχρι το γαλα να αρχιση σε λιγες μερες.

Το πρωτογαλο ειναι επισης ενα καθαρτικο και βοηθα το νεογεννητο αμεσως να ενεργηθη την πρωτη εκκενωση που λεγεται μεκονιον. Γι’αυτο ειναι δικαιολογημενο για το μωρο να χαση βαρος μετα τον τοκετο, περιπου 5 ως 10% απο το αρχικο βαρος κατα τον τοκετο. Επισης , αν η μητερα ελαβε ενδοφλεβια υγρα κατα την διαρκεια του τοκετου, ( π.χ. με επισκληριδιο, επιφερομενος τοκετος, η’ Καισαρικη τομη), τα επιπροσθετα αυτα υγρα αυξανουν το βαρος του νεογεννητου κατα τον τοκετο. Αυτο το επιπροσθετο  ποσον υγρων αυξανει το βαρος του μωρου κατα την γεννηση. Αυτο το εξτρα ποσον υγρων αποβαλλεται γρηγορα μεσω των ουρων, το οποιον μπορει να ελατωση το βαρος μετα τον τοκετο.


 ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΘΗ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ?

Το μωρο πρεπει να εξετασθη απο εναν ειδικευμενο για τον θηλασμο 1 η’ 2 μερες μετα που θα φυγη απο το Νοσοκομειο. Αυτος ο ειδικος πιθανον μπορει να ειναι μια νοσηλευτρια, μια μαια, μια ειδικη γαλουχιας η’ ενας γιατρος. Το μωρο σας πρεπει να εξετασθη παλι περιπου 6 μερες μετα τον τοκετο απο τον δικο σας γιατρο.


ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΑΓΩ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ, ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΟ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ?

Τις πρωτες μερικες ημερες, οι μαστοι θα παραγουν μικρη ποσοτητα απο ειδικο γαλα που ονομαζεται

«Κολοστρο». Μετα 3 η’ 5  ημερες , οι μαστοι θα αρχισουν να γεμιζουν διοτι αρχιξουν να παραγουν το μητρικο γαλα. Θα εχετε περισσοτερο γαλα αν το μωρο σας απορροφα περισσοτερο συχνα και απορροφαει σωστα. Οι περισσοτερες μητερες παραγουν αρκετο γαλα για το  μωρο τους.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΠΕΙΝΑΕΙ?

 Το μωρο σας μπορει:

_ Να κουναη τα ματια του κατω απο τα βλεφαρα πολυ γρηγορα οταν αρχιζει να ξυπναη για να φαη.

_ Μπορει να αναρροφα και να γλυφη τα χειλη του με το στομα.

_ Μπορει να βαζη τα χερια του στο στομα του.

_ Μπορει να τεντωνεται και να φενεται πιο ανησυχο.

_ Μπορει να κανη μικρες φωνες.

Ειναι καλυτερα να δωσετε το στηθος στο μωρο πριν γινει πολυ ανησυχο η’ να αρχιση να φωναζη δυνατα.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΠΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ?

 Εαν το μωρο εχει καλη αναρροφηση (Δειτε την επομενη ερωτηση) και  ο θηλασμος ειναι κατ’ απαιτηση, το πιθανοτερο ειναι οτι το μωρο σας πινει αρκετα. Εδω ειναι ωρισμενα σημεια που μπορει να παρατηρησετε για να βεβαιωθητε οτι το μωρο παιρνει αρκετο γαλα.

. Η Συμπεριφορα¨

_ Το μωρο σας ειναι γενικα αγρυπνο, ενεργητικο οταν ειναι ξυπνιο,φαινεται χαρουμενο και ικανοποιημενο μετα τον θηλασμο.

_ Το μωρο σας πινει τουλαχιστον 8 φορες κατα την διαρκεια 24 ωρων.

. Το βαρος¨

_ Το μωρο σας χανει μονο 5 εως 10% απο το βαρος γεννησεως τις πρωτες 5 ημερες.

_ To mωρο σας αρχιζει να παιρνη βαρος απο την 5η ημερα, και ξανα παιρνει το βαρος γεννησεως πριν το τελος της δευτερης εβδομαδος.

_  Το μωρο σας παιρνει περιπου 140 γρ (5 ουγ) την εβδομαδα μετα την πρωτη εβδομαδα.

 . Τα κοπρανα και τα ουρα¨

_ Τα κοπρανα του μωρου , τα οποια ηταν μαυρα τις πρωτες  μερικες ημερες, γινονται κιτρινα και μαλακα τις πρωτες πεντε ημερες.

 _ Το  μωρο σας εχει τουλαχιστον 3 κενωσεις την ημερα  απο την τριτη ημερα μεχρι περιπου 6 εβδομαδες.

 _ Απο την 5η ημερα, το μωρο σας βρεχεται τουλαχιστον 6 φορες στις 24 ωρες.

_ Τα ουρα του μωρου σας ειναι αχρωμα η’ ελαφρως κιτρινα.

 


ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΘΗΛΑΖΕΙ ΣΩΣΤΑ?

Μπορειτε να δειτε κασεττες (VIDEO)που δειχνουν μωρα με καλη και οχι καλη αναρροφηση για να σας βοηθησουν να αναγνωρισετε ποτε ενα μωρο θηλαζει καλα στο στηθος , π.χ. στο Δρ Νεουμαν’ς δικτιακο (Dr Newman,s website).

Eδω ειναι μερικα σημεια για να δειτε και να μαθετε εαν το μωρο σας θηλαζει σωστα:

. Το προσωπο του μωρου,  ο κορμος και τα γονατα του ειναι ευθηγραμμα  και στραμενα προς εσας.

. Το σαγονι του μωρου στηριζετε δυνατα επανω στο στηθος σας.

.  Η μυτη του μωρου σας και το μαγουλο  ακουμπουν ελαφρως το στηθος σας , η’ δεν το ακουμπουν καθολου.

. Το στομα του μωρου σας ειναι ανοιχτο πλατια, και ενα μεγαλο μερος της αρεολης ειναι στο στομα του , οχι μονον η ρωγα του μαστου.

. Η γλωσσα του μωρου σας ειναι τοποθετημενη επανω στο κατω ουλος, και τα χειλη του γυρισμενα προς τα εξω.

. Μπορειτε να δειτε η’ να ακουσετε το μωρο σας να καταπινη.

. Μετα απο ενα θηλασμο , πιθανον οι ρωγες σας να ειναι μηκυνισμενες, αλλα δεν εχουν πτυχες η’ δεν ειναι ομοιομορφες.

. Δεν αισθανεστε πονο , η μπορει να αισθανθητε λιγο πονο  μονο στην αρχη του θηλασμου.

Εαν υποψιασθητε οτι το μωρο σας δεν κλεινη καλα το στομα του οταν θηλαζη, ζητηστε βοηθεια! Μπορειτε να τηλεφωνησετε την μητερα βοηθο θηλασμου για ιδεες η’ να πατε στην κλινικη θηλασμου στο τοπικο Κοινωτικο Κεντρο (CLSC).


ΤΙ ΕΙΝΑΙ  Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΣ?

Κατα ωρισμενα διαστηματα,  το μωρο σας αναπτυσεται γρηγορα και πρεπει να θηλαση ποιο συχνα.  Αυτη η αναπτυξις συνηθως συμβαινει στις 3 εβδομαδες, 6 εβδομαδες, 3 μηνες και 6 μηνες. Πιθανον να διαρκεσουν μερικες ημερες. Το στηθος σας θα παραγη αρκετο γαλα για το μωρο σας κατα την διαρκεια αυτης της αναπτυξης, εαν ακομη εχετε την εντυπωση οτι ειναι αδεια.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ?

Ο ορος συλλογη θηλασμου χρησιμοποιητε οταν ενα μωρο που θηλαζει καθε  μερικες ωρες  ζηταει  το στηθος πολλες φορες συνεχως χωρις σταματημα. Αυτο ειναι απολυτα σωστο και μπορει να συμβη οποτε δηποτε την ημερα, αλλα συμβαινη συχνα την εσπερα. Αυτο το ειδος θηλασμου παρατηρηται ιδιαιτερως συχνα στα νεογεννητα.Παρατηρουνται συχνα κατα την περιοδο της αυξησις αναπτυξεως. Αυτη η συμπεριφορα δεν σημαινει οτι δεν εχετε αρκετο γαλα.  Αντιθετως, θα επιτρεψη την αυξηση παραγωγης γαλακτος συγχρονως με την αναγκη αναπτυξεως του μωρου.


ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ  ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΝΑ  ΠΤΥΗ?  

Συχνα ενα μωρο  πτυη μετα απο τον θηλασμο η’ οταν ρεβεται. Αυτο δεν πρεπει να ειναι προβλημα.

 Εαν το μωρο σας δειχνει σημεια οτι πινει αρκετα ( Βλεπε την ερωτηση « Πως μπορω να ξερω οτι το μωρο μου πινει αρκετα? , πιο πανω). Αρκετα μωρα πτιουν λιγοτερο οταν ειναι 4 εως 6 μηνες.


ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ?

Αυτο ειναι προσωπικη αποφασις. Η Παιδιατρικη Κοινωνια του Καναδα προτεινει  αποκλειστικα θηλασμο για τους πρωτους 6 μηνες και στη συνεχεια του θηλασμου , ενω συνιστουν μια ποικιλια στερεων τροφων, μεχρι το μωρο φθαση δυο χρονων και περισσοτερο. Πολλες μητερες προτιμουν να θηλασουν πολυ περισσοτερο χρονο. Δεν υπαρχη ηλικια η’ στιγμη που πρεπει να σταματηση ο θηλασμος. Π.Χ. Εαν αποφασισετε να μην σταματησετε τον θηλασμο διαδοχικα , το μωρο σας θα το κανη σιγα-σιγα οταν αυτος η’ αυτη ειναι ετοιμη, συνηθως μεταξι διο και πεντε χρονια ηλικιας.


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ?

Απο το 2017, η Παιδιατρικη Κοινωνια του Καναδα συνιστα ολα τα μωρα να παιρνουν βιταμινη Δ σταγονες. Πρεπει να συμβουλευτητε το δικο σας παιδιατρο η τον οικογενειακο σας γιατρο.


ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ ΕΑΝ ΠΑΙΡΝΩ ΦΑΡΜΑΚΑ, Η’ ΕΙΜΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗ?

 Σε ολες τις περιπτωσεις  περιπου, ειναι ασφαλες να συνεχισετε τον θηλασμο. Μπορειτε να επικοινωνησετε με την Μητερα Ριψοκυνδυνου στο 1-877327-4636 η’ επικοινωνηστε με την βοηθο μητερα η οποια μπορει να σας βοηθηση να παρετε σωστες και ακριβεις πληροφοριες για την περιπτωση σας.


ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΡΩΓΩ ΟΤΑΝ ΘΗΛΑΖΩ, ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ?

Να τρωτε ποικιλια τροφων και ακολουθηστε  τις οδηγιες τροφων του Καναδα . Να πινετε υγρα οταν διψατε. Δεν υπαρχουν τροφες που πρεπει να αποφευγετε. Μερικες τροφες πιθανον καποτε να φερουν αντιδραση στο μωρο εαν αυτο παρουσιαση αλλεργια η’  ανεκτηκοτητα, αλλα αυτο δεν συμβαινει συχνα.  Εαν η’ οχι κανετε διαιτα   ειναι προαιρετικο, εσεις θα παραγετε ποιοτητα γαλακτος που θα καλυπτη τις θρεπτικες αναγκες του μωρου σας.


 ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ?

Ανα πασα στιγμη, επικοινωνηστε μαζι μας να σας συνδεσομε με μια μητερα βοηθειας θηλασμου.

514 418-2288  εσωτερικο 0

accompagnement@lamereaboire.org

info@lamereaboire.org

http://facebook.com/lamereaboire 

https://ibconline.ca/multilanguagebreastfeedinghelp/