Cum mă pot pregăti pentru alăptare ?

Puteți să vă pregătiți de alăptare înainte de sosirea bebelușului. Iată cîteva idei utile referitor la acțiunile pe care le puteți întreprinde  :

- Asistați la un curs prenatal de alăptare. Cursurile prenatale oferite de CLSC-uri includ și o secțiune despre alăptare.

- Vorbiți despre alăptare cu prietenii sau cu membrii familiei voastre care au trăit experiențe pozitive de alăptare.

- Discutați despre alăptare cu partenerul dumneavoastră. Este foarte important să ai alături un partener motivat să vă ajute.

- Urmăriți videoclipuri cu bebeluși care beau bine de la sîn, de exemplu, site-ul Doctorului Newman.

- Citiți despre alăptare. Secțiunea noastră de link-uri utile vă propune surse fiabile pe care le puteți consulta.

- Dacă nu ați făcut-o deja, cereți să fiți asistată de o mamă care deja alăptează.

- Pe lîngă planul de naștere, pregătiți-vă un plan de alăptare. Consultați secțiunea noastră referitor la planul de alăptare pentru idei și elemente de inclus în planul vostru.


Este normal ca bebelușul meu să piardă în greutate imediat după naștere?

La naștere, stomacul unui bebeluș este de dimensiunea unei cireșe. El este capabil să bea doar o cantitate foarte mică de lapte. Colostrul-primul lapte matern după naștere, este produs în cantități foarte mici. El este foarte bogat în nutrienți și anticorpi și astfel satisface toate nevoile unui nou-născut pînă cînd laptele vine cîteva zile mai tîrziu. Colostrul este și un laxativ care ajută bebelușul să elimine rapid primele sale scaune, meconiul. Deci este normal ca un bebeluș să piardă puțin în greutate după naștere, aproximativ de la 5 la 10 % din greutatea sa inițială.

Medicamentele administrate mamei pe cale intravenoasă în timpul nașterii( de exemplu cu o epidurală, în timpul unei inducții sau operații cezariene) măresc, de asemenea, în mod artificial, cantitatea de lichid prezentă în corpul copilului la naștere. Ulterior, bebelușul elimină acest exces de apă prin urinare, ceea ce de asemenea poate provoca creșterea pierderii în greutate.


Cînd trebuie să fie examinat copilul după externarea din spital?

Ar trebui să vă verificați copilul de către un specialist în alăptare 1 sau 2 zile după externarea din spital. Acesta ar putea fi o asistentă medicală, o moașă, un consultant în alăptare sau un medic. Bebelușul trebuie examinat din nou la 6 zile după naștere de către medicul pediatru.


Cînd încep să produc lapte matern și oare va fi suficient lapte pentru copilul meu?

În primele zile după naștere, sînii tăi vor produce o cantitate mică de lapte numit «colostru». După 3-5 zile, sînii tăi vor începe să producă lapte matern și vor fi mai plini. Vei produce mai mult lapte dacă bebelușul tău mînîncă mai des și suge bine. Majoritatea mamelor au suficient lapte pentru a-și hrăni copilul.


Care sînt semnele că copilului meu îi este foame?

Bebelușul dumneavoastră:

- mișcă repede ochii sub pleoape cînd începe să se trezească.

- cu gura, face mișcări de supt și lins.

- pune mîna la gură.

- se întinde și se agită din ce în ce mai mult.

- face mici zgomote.

Este bine să hrănești bebelușul înainte ca acesta să plîngă.


Cum știu dacă copilul meu mînîncă suficient?

Dacă bebelușul tău suge bine și îl hrănești la timp, este sigur că mînîncă suficient. Iată cîteva semne care confirmă că bebelușul tău bea suficient.

-       Comportamentul :

●      Copilul dumneavoastră este activ cînd este treaz și pare fericit și mulțumit după hrănire.

●      Bebelușul bea de cel puțin 8 ori în 24 de ore.

-Greutatea :

●      Bebelușul a pierdut doar de la 5 la 10% din greutatea sa la naștere în primele 5 zile.

●      Începe se adauge în greutate a cincea zi și își recapătă greutatea inițială înainte de sfîrșitul celei de-a doua săptămîni.

●      Adaugă aproximativ 140 g (5 oz) pe săptămînă după prima săptămînă.

-       Urina și scaun:

 ●      Scaunul bebelușului care a fost negru la început, devine galben și moale în primele 5 zile.

●      Din a treia zi și pînă aproximativ la 6 săptămîni bebelușul are cel puțin trei scaune pe zi.

●      Din a cincea zi, bebelușul udă cel puțin 6 scutece în 24 de ore.

●      Urina este incoloră sau de un  galben pal.


Cum știu dacă copilul meu ia bine sînul?

Puteți viziona videoclipuri cu bebeluși care iau bine sau rău sînul pentru a vă ajuta să recunoașteți un bebeluș care bea bine( site-ul Doctorului Newman).

Iată cîteva semne care v-ar ajuta să recunoașteți dacă bebelușul este bine poziționat:

-       Fața, pieptul și genunchii bebelușului tău sînt îndreptate spre tine.

-       Bărbia bebelușului apasă ferm sînul tău.

-       Nasul și obrajii bebelușului îți ating ușor sînul sau nu-l ating deloc.

-       Gura bebelușului este larg deschisă și cuprinde nu doar mamelonul, dar o mare parte a areolei tale.

-       Limba bebelușului este peste linia inferioară a gingiei și buzele lui sînt întoarse spre exterior.

-       Vedeți sau auziți copilul înghițind.

-       După alăptare, mameloanele pot fi alungite, dar nicidecum încrețite sau turtite.

-       În timpul alăptării nu simțiți nici o durere sau o mică durere doar la început.

Dacă bănuiți că bebelușul dumneavoastră nu ia bine sînul, nu ezitați să cereți ajutor! Puteți apela la o mamă care deja alăptează sau puteți merge la o clinică de alăptare la un CLSC.


Ce înseamnă rampa de creștere?

În anumite perioade copilul crește mai repede și are nevoie să fie alăptat mai des. Rampele de creștere au loc aproximativ la 3 săptămîni, 6 săptămîni, 3 luni și 6 luni. Ele durează cîteva zile. Chiar dacă uneori sînii par să fie mai goi, ei vor produce suficient lapte în timpul acestor rampe de creștere.


Ce sunt alăptările grupate?

Alăptările grupate sînt momente în care un bebeluș care se hrănește în mod normal la fiecare cîteva ore cere sînul de mai multe ori la rînd, aproape fără pauză. Acest lucru este normal și poate apărea în orice moment al zilei, dar cel mai frecvent seara. Alăptările grupate sînt foarte frecvente la nou-născuți. Ele apar des și în timpul rampelor de creștere. Aceasta nu este un semn că nu ai suficient lapte. Dimpotrivă, acest lucru va permite ca producrea laptelui să crească odată cu necesitățile bebelușului vostru care crește. Aceste alăptări pot dura de la1 la 4 ore.


Este normal ca un bebeluș să regurgiteze ?

Destul de frecvent bebelușii regurgitează după alăptare sau cînd eructează. Acest lucru nu trebuie să fie o problemă dacă copilul dă semne că bea suficient. Mulți bebeluși vor regurgita mai rar spre 4-6 luni.


Cît timp ar trebui să alăptez ?

Aceasta este o alegere personală. Societatea Canadiană de Pediatrie și Santé Canada recomandă să hrăniți copilul numai cu lapte matern în primele 6 luni, apoi să continuați alăptarea pîna la vîrsta de doi ani sau mai mult introducînd treptat alimentele solide. Multe mame vor alăpta o perioadă mai lungă de timp. Nu există o vărstă sau un moment cînd ar trebui să oprim alăptarea, este posibil, de exemplu, să continuați alăptarea chiar și cînd ați reînceput serviciul. Dacă ați ales să nu înțărcați, copilul o va face treptat singur cînd va fi gata, ceea ce se produce de obicei între 2 și 5 ani.


Trebuie să-i dau copilului meu vitamine?

Societatea Canadiană de Pediatrie recomandă administrarea picăturilor de vitamina D tuturor bebelușilor alăptați. Discutați despre asta cu medicul dumneavoastră.


Este securitar să alăptez dacă iau medicamente sau dacă sînt bolnavă?

Practic în toate cazurile, este securitar să continuați alăptarea. Contactați Mother Risk la 1-877-327-4636 sau întrebați altă mamă care alăptează dacă poate să vă ajute să obțineți informațiile specifice situației dumneavoastră.


Ce ar trebui să mînînc pe durata alăptării și există alimente pe care ar trebui să le evit?

Mîncați alimente variate și consultați Ghidul alimentar canadian pentru o alimentație sănătoasă. Beți cînd vă e sete. Nu există nici un aliment pe care ar trebui să-l evitați.Unele alimente ar putea dăuna copilului dacă acesta are alergii sau intoleranțe la unele alimente, dar acest lucru se întîmplă foarte rar. Avînd sau nu o alimentație sănătoasă, totuși veți produce lapte de calitate care va satisface toate nevoile bebelușului.


Unde aș putea găsi ajutor referitor la alăptare?

Ne puteți contacta oricînd pentru a fi asociat cu o mamă care deja alăptează:

514 418-2288, post 0

accompagnement@lamereaboire.org

info@lamereaboire.org

http://facebook.com/lamereaboire

https://ibconline.ca/multilanguagebreastfeedinghelp/